Válaszok a kérdésekre, amik leginkább foglalkoztatnak

Ha kérdéseid vannak, először kérlek nézd át az alábbi gyakran feltett kérdésekre adott válaszokat, hátha válaszra lelsz Te is. Ha nem, írd meg kérdésedet e-mailben (info@melinda-angel.hu), vagy hívj fel (+3630-3389051).

Ha van fogadott szülésznőm, akkor lehet dúlám is?
Igen, lehet! Nagyon jól tudnak egymásnak segíteni.

Elfogadják a dúlákat az orvosok, kórházak?
Egyre több kórház elfogadja a dúla jelenlétét. Viszont vannak olyan kórházak, ahova be sem engedik őket. Mindig az adott orvostól kell megkérdezni, hogy beengedi-e a dúlát is.

Szeretném, hogy a párom is bent legyen a szülésnél, de dúlát is szeretnék, ez lehetséges?
Orvostól és kórháztól függ, de alapjában véve lehetséges.

Hol képzik a dúlákat?
 A Magyarországi Dúlák Egyesületének (www.module.hu) dúlája csak az lehet, aki elvégezte az egyesület alapképző tanfolyamát, valamint aláírásával az egyesület alapszabályának, szervezeti és működési szabályzatának rendelkezéseit elfogadta.

Hogyan lehet dúlát választani?
Személyes találkozók alkalmával és a dúlaalbumból, ahol telefonszám és e-mail cím található.

Mikor kell jelezni a dúlának, hogy szeretnék vele szülni?
Minél korábban jelentkezik a kismama, annál több lehetőség van találkozni, és megismerni az anya elképzeléseit, igényeit. Ez a záloga annak, hogy a dúla valóban személyre szabott segítséget tudjon nyújtani az anyának. Ha az apa is bent lesz a szülésnél, legalább egyszer neki is érdemes találkozni a dúlával.

Miről dönthet a dúla a szülés során?
A dúla nem hozhat döntéseket az anya helyett - sem a várandósság során, sem pedig a szülés ideje alatt. A dúla abban segíthet, hogy minden szülés előtt álló nő megtalálja a saját egyéni útját, s, hogy az adott esetben informált döntéseket tudjon hozni.

Szükség van-e dúlára, ha császármetszésre készülök?
A császármetszés során is érezheti magát az anya nagyon kiszolgáltatottnak, nagyon egyedül. A szülés után ebben az esetben még több segítségre lehet szüksége ahhoz, hogy a szoptatás jól menjen. A dúla segíti megvalósítani a baba számára nagyon fontos első bőrkontaktust előbb az apával majd a műtét után az édesanyával, és a mellrehelyezést is segíti az első órákban, amíg az anya nem kelhet fel.

Mi van, ha nem engedik be a dúlát abba a kórházba, ahol szülni szeretnék?
A betegjogi törvény így szól: "A szülő nőnek joga van arra, hogy az általa megjelölt nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen, a szülést követően pedig arra, hogy - amennyiben ezt az ő vagy újszülöttje egészségi állapota nem zárja ki - újszülöttjével egy helyiségben helyezzék el." (1998. évi CLIV. Törvény 11.§ 5. bek.) A törvény szövege szerint tehát egy személy biztosan és folyamatosan a vajúdó/szülő nő mellett lehet. Érdemes olyan szülészeti intézményt választani, ahol szívesen látják a dúlát, akár egyedül, akár az apa vagy más családtag, kísérő mellett lesz a segítője az anyának. Ha nincs lehetőség intézmény választásra, mert a környéken csak egyetlen szülészeti osztály működik, akkor érdemes egyeztetni erről az osztály vezetőjével, vagy ha vele nem sikerül, akkor a betegjogi képviselővel.

Választhatok-e dúlát, ha csak a várandósságom idején van szükségem a támogatására, de a szülésnél nem?
Természetesen, ezt mindig érdemes a választott dúlával megbeszélni.

Tartoznak-e a dúlák valamilyen egyházhoz vagy felekezethez?
A MODULE dúlái szervezetten nem tartoznak semelyik egyházhoz és felekezethez sem, ezügyben teljesen semlegesek. Ez egyénileg azonban mindenkinek a magánügye. A Szcientológiai Egyház Csendes Szülés Csoportjához nincs közünk.

A baba megszületése után velem marad a dúla vagy a babával?
Ezt mindig az anya dönti el. Mindkettőre van lehetőség, mert ideális esetben a szülés után a baba és az anya a kórházi tartózkodás teljes időtartama alatt ugyanabban a helyiségben van elhelyezve, egyetlen pillanatra sem szakadnak el egymástól, a vizsgálatok is az anya jelenlétében történnek. Ha mégsem, akkor a szülés után általában az apa szokott a babával menni, az anyával a dúla marad, de ebben a kérdésben is az egyéni igényeknek kell előtérbe kerülniük. Ha nincs jelen az apa vagy más hozzátartozó, akkor az anya dönti el, hogy vele vagy inkább a babával legyen-e a dúla, amíg nem lehetnek újra együtt.

Ért-e a dúla a gátmasszázshoz? Ért-e a gátvédelemhez?
Erről a képzéseink során sok szó esik, de ezek nem a dúla feladatai, hanem a szülésznőé. A dúla megtaníthatja a kismamának az otthoni gátmasszázst, de a szülésnél a gátvédelem a szülésznő feladata.