Kik a dúlák, és miben tudnak segíteni nekem?

A dúlaságról általában

A dúla szó az ógörögből került a magyar nyelvbe.  Eredetileg az ókori görögök a ház körül segítő női rabszolgákat illették ezzel a névvel. Ma pedig a szülés körüli asszonytársi segítőket illetik ezzel a névvel. Nem lehet már ezeket a nőket rabszolgáknak nevezni, de az bizonyos, hogy segítenek a nap 24 órájában a női társukon.
A dúlák bábák segédjei, de nem bábák és nem orvosok! Nem helyettesítik a szakasszisztenseket, nem vállalnak felelősséget!
A dúlák segítenek a babának és mamának a nehéz pillatokban. Támogatják őket természetes módszerekkel: masszázzsal, relaxálással, simogatással, verbális és nonverbális támogatással, mozgatással, légzésterápiával, illoolajokkal, borogatással, vagy csak egyszerű létükkel.
1993-ban, egy tudományos kutatás is bebizonyította, hogy ha egy vajúdó nő érzelmileg és fizikailag támogatva van egy segítő által, aki folyamatosan mellette van. Akkor egyrészt kevesebb a komplikáció, vajúdás ideje is lerövidül, másrészről jobban megy a szoptatás, s elégedetebbek lesznek az anyák a saját szülésükkel!(Marshall H. Klaus, M.D.: Mothering the Mother; Addison-Wesley Publishing Company 1993)
Manapság is fontos, hogy egy nő egy baba tervezésénél, várásánál, jötténél és a gyermekágyi időszakban az orvosokon kívül fordulhasson egy másik NŐHÖZ. Aki már átélte, megélte ezt a csodálatos utazást. Aki pontosan tudja, hogy mikor milyen testi-lelki nehézségekkel küszködhet és azon miként lehet segíteni.

Manapság sokszor összetévesztik a Dúlákat a bábákkal, s azt gondolják, hogy a dúla csak az otthonszüléseknél van. Ez nem így van. A dúla ott van, ahol szükség van rá. Ez lehet egy otthonszülés is, de manapság a szülések nagy része kórházi körülmények között folyik, így ott segédkezik.

A dúla egy laikus ember, aki képzett a szülés-születés területén, és folyamatos képzéseken vesz részt. Egyes dúláknak van egészségügyi végzettsége, mások egyszerű emberek, akik "csak" szültek már.

A kórházi szüléseknél a vajúdó nő számára segítségül van az orvos és a szülésznő. Ma már mind a kettőt fel lehet fogadni. Viszont csakis a szüléskor derül ki, hogy melyikkel járt "jól" a mama. Mind a kettőnek megvan a saját feladata a kórházon belül. Nem ülnek a mama mellett a vajúdás ideje alatt. Hanem időnként megvizsgálják, hogy minden rendben zajlik-e. Hagyják, hogy a mama egyedül járja meg a babájával ezt a nagy utat. Közben más dolguk is van. Esetleg más vajúdó nőt/nőket kell megvizsgálniuk, az osztályon kell más dolgokat elintézniük és e mellett még az adminisztráció is van. Nagyon sok feladatuk van! A mai magyar orvoshiány miatt pedig sokszor duplán is kell dolgozniuk. Az is előfordulhat, hogy a fogadott orvos, vagy szülésznő már egy éjjeli ügyeleten van túl és utána hívják be a kismamájához. Fáradt, kimerült!
A dúla nem tartozik a kórház személyzete közé. Amint már írtam, egy képzett laikus. Neki nem kellett előzőleg éjjeli ügyeletet vállalnia, neki nem kell adminisztrálnia. Ő teljes figyelmét, idejét a vajúdó nőre szánja! Bármeddig is tartson!

A dúla nem ismeretlen az anya számára. Hiszen a szülés előtt legalább egyszer találkoztak. Ismerik egymást!

 Mit tehet a dúla?

Támogatja a mamát, babát és a papát érzelmileg, és fizkailag.
A dúla a vajúdás és a szülés ideje alatt végig mellette van, figyeli és kíséri az anyát, támogatja, bátorítja, megerősíti, biztatja.
 A dúla segítő jelenléte a tapasztalatok alapján jelentősen csökkentheti az orvosi beavatkozások szükségességének gyakoriságát, mivel sokszor képes az anyát érzelmileg átsegíteni a szülés nehezebb pillanatain.
 Az anya mellett a partner érzelmi támogatására is képes: tapasztalatával, nyugalmával erősítheti, bátoríthatja a párjáért aggódó apát, figyelhet az ő igényeire is.
 Legjobb a várandósság korai időszakában felveszik a kapcsolatot a mama dúlával, így mire a szülésre kerül a sor, már nem idegenek egymás számára, pontosan tudják, mire számíthatnak.

 Mit nem tehet a dúla?

A dúla nem helyettesíti az orvost, a szülésznőt vagy a védőnőt, az ő szerepe elsősorban az anya érzelmi támogatásában, a róla való szerető gondoskodásban rejlik.
A dúlának nem feladata és nem is felelőssége a várandósság, a szülés és a gyermekágy orvosi szempontból történő figyelemmel kísérése.
Nem végez vizsgálatokat, nem lát el klinikai feladatot.
A dúla nem hoz az anya helyett döntéseket, de segít a döntéshez szükséges információk megszerzésében és a szülés előzetes tervezésében.
Az anya megbeszélheti vele örömeit, aggodalmait, kívánságait, de szülés közben nem vesz részt sem az anya, sem a kórházi személyzet döntéshozatalában.